Škoricovník indonézsky - Padang škorica
Škorica je jedným z najznámejších, najobľúbenejších a zároveň najvoňavejších korení, ktoré sú známe už od staroveku. Škorica bola cenená už v roku 2000 p.n.l. a to do takej miery, že sa používala ako cenný dar pre vládcov či bohov vtedajšieho sveta. Pre staroveký svet bol jej pôvod obostretý tajomstvom, ktoré si žiarlivo strážili sprostredkovatelia ktorí na obchode s koreniami bohatli. V tých dobách sa verilo, že zdroje škorice stráži okrídlený drak a že vták Fénix si z jej konárikov robí svoje hniezda. Na to aby bolo možné škoricu získať musia vraj kupci z Arábie odlákať Fénixa od hniezda, aby mu ju mohli ukradnúť. To im umožnilo po stáročia držať jej cenu poriadne vysoko. Faktom je, že škoricu poznali už starovekí Egypťania, ktorí ju nakupovali cez sprostredkovateľov niekde v juhovýchodnej Ázii. V Egypte sa však používala skôr na balzamovanie a ako súčasť kadidlových zmesí pre bohov. Ako korenie ju začali požívať až v Izraeli a Grécku, kde bola známa pod menom kassia. Európa objavila škoricu až počas výprav Alexandra Veľkého do Indie a odvtedy sa stala žiadaným tovarom, ktorí si cenili nielen Gréci ale neskôr aj Rimania. Zaujímavosťou je, že nie je len jeden druh škorice, ale je ich podstatne viac. Škoricu poskytuje asi 11 rôznych druhov škoricovníkov, ktoré sa vyskytujú od juhovýchodnej Ázie až po Cejlón. Prakticky sa komerčne používajú len 3 či 4 druhy. Najkvalitnejšia a najdrahšia je škorica cejlónska alebo pravá. Druhou najviac cenenou je práve škorica indonézska alebo tzv. Padang škorica, ktorá pochádza zo Sumatry. Treťou, azda najviac využívanou je škorica čínska(už spomínaná kassia), ktorá rastie v južnej Číne, Vietname, Barme, Laose a ktorá tvorí 90% škorice, ktorá sa predáva na trhu v EU. Je síce voňavá, ale hrubšia, jej vôňa je menej komplexná a prenikavá. Padang škorica má silnú, prenikavú vôňu škorice, ktorú poznáme aj z našich obchodov. Napriek tomu ju dostať kúpiť len zriedka, väčšinou sa vyváža z Indonézie do USA. Škorica, okrem toho, že je to jedno z najvyužívanejších korení je aj liekom. Škoricové aldehydy totiž dokážu stabilizovať hladinu cukru v krvi tak, že chránia bunky pankreasu pred vyčerpaním a tiež znižujú chuť na sladké. Škorica má navyše dezinfekčné, bakteriostatické a karminatívne účinky, ktoré sa uplatňujú pri výrobe rôznych výživových doplnkov i liekov. Samotný škoricovník Padang je veľmi pekný stromček s lesklými kopijovitými listami s výraznou pozdĺžnou žilnatinou. Listy intenzívne škoricovo voňajú, a vôňu si zachovávajú aj po usušení. V zahraničí z nich varia rozličné vianočné voňavé čaje a korenené vína. Škoricovník potrebuje veľa tepla a hlavne slnka, vtedy nielen dobre rastie ale sa aj rozkonáruje a hrubne. Zo starších konárov oberáme kôru pri tvarovaní rastliny. Kôra sa stáča samovoľne do trubičiek, a po usušení nadobúda typicky hnedú škoricovú farbu a jej vôňa sa ešte zintenzívňuje. Škorica je korenie, ktoré sa dá úspešne reálne dopestovať pri troche trpezlivosti aj na Slovensku a aj v bytových podmienkach. Dôkazom toho sú aj fotografie v našej galérii.