Vanilka pravá - panašovaná
Vanilka pochádza z Nového sveta – konkrétne z horúcich vlhkých pralesov Strednej Ameriky. Do Európy sa dostala pri španielskych objavných výpravách, kde bola pravdepodobne jedným z prvých korení s ktorými sa v Amerike Krištof Kolumbus stretol. Vanilka sa už od dávna používala na aromatizovanie čokolády, ktorú popíjali len najvyšší mayskí a neskôr aj aztécki vládcovia. Indiánska čokoláda však bola diametrálne vzdialená tomu, čo pod týmto názvom poznáme a konzumujeme dnes. Spenený, našľahaný nápoj sa pripravoval z pomletých, upražených a rozdrvených kakaových bôbov, kukuričnej múky a dochucoval sa nielen jemnou vanilkou ale často aj štipľavým chilli. Kvôli krvavo červenému zafarbeniu musela správna čokoláda Mayov a Aztékov obsahovať orellín (Bixa orellana), pričom takto pripravená mala vysokú hodnotu aj ako obeta bohom. Aztékovia hlavne v neskoršom období dosladzovali čokoládu prírodným medom. Vanilka sa po konkviste Mexika dostala aj do Európy ako jedno z najdrahších a najvzácnejších korení. Dnes sa najkvalitnejšia vanilka pestuje na Madagaskare a na ostrove Réunion, vyváža sa však aj z jej pôvodnej vlasti – z Mexika a Guatemaly. Okrem pravej vanilky existujú ešte dva vzácne druhy korenia – tahitská vanilka (Vanilla tahitensis) s veľmi zaujímavou vanilkovo ovocnou vôňou a vanilka pompónová (Vanilla pompona) s medovo vanilkovou vôňou. Oba druhy sú však veľmi vzácne a pre korenie sa vo väčšom množstve nepestujú. Vanilku ako pravú terestrickú orchideu pestujeme v špeciálnom epifytickom substráte ktorý sa dá zakúpiť v našom internetovom obchode. Rastlinu pestujeme v celoročne teplej miestnosti (minimálne 18 °C) na veľmi svetlom mieste ale nie na priamom slnku, ktoré môže hlavne v lete dužinaté a mäkké listy popáliť, preto radšej volíme pritienenie inou vyššou rastlinou. Vanilka tiež potrebuje oporu okolo ktorej sa ovíja. Kvitnú až staršie a bujne rastúce rastliny. Panašovaná forma vanilky sa odlišuje od klasickej len dekoratívnym sfarbením. Po kvitnutí a opelení poskytuje aromatické korenie podobne ako pôvodná - zelená forma.
![Frangipani. [K-④]](/images_upd/products/thumbs/0/u1bvos38hwke.webp)
![Miniguajáva. [K-④]](/images_upd/products/thumbs/6/sf73oj9izgal.jpg)
![Sykomora- figovník faraónov. [K-④]](/images_upd/products/thumbs/6e5zwvli7qt8.jpg)
![Ďumbier (Zingiber officinale). [K-④]](/images_upd/products/thumbs/0/ajicyxt803vu.webp)

![Modrá jaboticaba. [K-④]](/images_upd/products/thumbs/2/fhu2xipbqs6e.webp)
![Eugenia uniflora var. dasyblasta - Southern Pitanga. [K-④]](/images_upd/products/thumbs/1/rz3a2phv0ln9.jpg)
![Jucará (Južné Acaí), [K-④]](/template/eshop/images/no_product_photo.png)
![Malajské jablko. [K-④]](/images_upd/products/thumbs/4/39pbn5y08ksw.webp)
