Curcuma longa - Kurkuma
Svetoznáme korenie, ktoré sa používalo už pred 4000 rokmi vo Védskej kultúre v Indii, ktorá dnes produkuje takmer celú svetovú produkciu tohto korenia a zároveň aj 80% z nej spotrebúva. Kurkuma má v Indickej kultúre nielen úlohu korenia, ale má aj náboženský význam, pretože jej intenzívne žltá farba symbolizuje slnko uctievané v hinduistických rituáloch. Obdobne indická kuchyňa využíva sušenú a drvenú kurkumu intenzívne. Pridáva sa takmer do každého jedla, či je to mäso alebo zelenina. Napríklad varená šošovica alebo zemiaky sa nezaobídu bez kurkumy. Na počudovanie, žltá „indická“ varená ryža, nie je v Indii až taká známa a obľúbená. Je to len snaha anglických kolonizátorov napodobiť zmesou kurkumy a iného korenia listy pravého karí. V Indonézii sa využívajú intenzívne dokonca aj listy kurkumy, ktoré dodávajú ostrú korenistú chuť miestnym jedlám na Jáve. Omnoho rozšírenejšia a obľúbenejšia je v súčasnosti kurkuma aj v Európe a USA. Je totiž jedinečným, prírodným a netoxickým žltým potravinárskym farbivom, ktoré dokáže takmer plnohodnotne nahradiť drahý a nedostupný šafrán. Samotná kurkuma je bylina s plazivými podzemkami a dlhými sviežozelenými listami. Podzemky majú na priereze intenzívne žltú farbu a ostrú korenistú vôňu. Na sklonku vegetačného obdobia listy kurkumy usychajú, a rastlina prečká zimné obdobie takmer úplne bez zálievky. V tomto období sa aj zberajú časti podzemkov na sušenie a ďalšie spracovanie. Pokiaľ časť podzemkov v ďalšom roku na jar vysadíme do plytkej misky a umiestnime na slnečné a teplé okno, vyrastú nám z nich nové listy a dokonca aj dekoratívne kvety.
Upozornenie !!!
V priebehu jarnej sezóny rastlinu zasielame vo forme pučiaceho podzemku . CCA od Júna zasielame už vyhnané rastliny s listami .