Rajské orechy. [K-④]
Lecythis zabucajo
Cestovatelia v oblasti horného Amazonu už oddávna obdivovali vysoké stromy na okrajoch galériových lesov, ktoré boli v období kvitnutia doslova obsypané veľkými modrofialovými kvetmi. Takto kvitnú vo svojej domovine cenné pralesné stromy, ktoré poskytujú jedny z najchutnejších orechov na svete, tzv. rajské orechy alebo orechy sapucaia. Tento strom je blízko príbuzný brazílskym para orechom, dokonca aj samotné plody sú podobné. Orechy sapucaia sú pomerne veľké, pokryté zvrásnenou škrupinou, ktorá je však mäkšia ako to býva pri para orechoch, preto sú tieto orechy oveľa prístupnejšie nielen pre rôzne pralesné hlodavce ako aguti, ale aj pre opice a množstvo druhov pralesných papagájov. Orechy sapucaia tvoria hlavnú zložku potravy obrovských pestrofarebných papagájov Ara ale aj ich menších príbuzných z rodu Amazoňan, ktoré sa pomocou silného zobáka ľahko dostanú k mimoriadne chutným olejnatým jadrám. Orechy sú ukryté vo veľkej drevnatej tobolke, zakončenej tvrdým viečkom. V období zrelosti sa viečko z tobolky uvoľní a zrelé orechy sa z nej vysypú na zem. Každý rajský orech má po dozretí na sebe biely miešok (arillus) s lahodnou sladkou chuťou a anízovou vôňou ktoré lákajú veľké pralesné netopiere k hostine. Tie sú zároveň zodpovedné za šírenie orechov na nové lokality. Pokiaľ ich nenájdu hlodavce či papagáje, vyrastá z nich po čase nový strom. Orechy sú pozoruhodné najmä obsahom stopového prvku selénu. Ten sa podieľa na tvorbe tzv. selenoproteínov – špecifických bielkovín s významnou antioxidačnou schopnosťou. To vysvetľuje fakt, prečo sú nielen mimoriadne chutné ale aj zdravé. Napriek tomu sa s nimi v našich obchodoch nestretnete, pretože stromy sú v pralesoch zastúpené oveľa menej ako známejšie orechy para. Tento druh sa v kultúre pestuje len veľmi zriedka a aj skúsenosti s jeho pestovaním v byte chýbajú. Ide o prvú introdukciu do zbierok v strednej Európe. Podľa našich skúseností rajským orechom vyhovuje veľmi teplé a slnečné stanovisko.