Korenie Si čchuan
Za chuťou exotického korenia ďalekého východu nemusíte chodiť teraz ďalej ako do vlastnej záhradky! Donedávna vzácne korenie Si čchuan si našlo cestu z ďalekej Číny najskôr do luxusných reštaurácií a teraz ho v našom novom sortimente pre rok 2016 prinášame aj na Váš stôl. Neveľký asi 3 až 4 metre vysoký krík s nápadnými hrubými tŕňmi zdobia po celé leto perovito zložené listy s pílkovitým okrajom. Na jar rastlina kvitne malými žltozelenými kvetmi v bohatých súkvetiach z ktorých v neskorej jeseni dozrievajú nápadné červené tobolky z ktorých každá v sebe ukrýva jedno až dve čierne semená. Práve nápadne sfarbené tobolky boli už od dávnych čias v Číne cenené ako pikantné korenie. Toto korenie je aj súčasťou preslávenej čínskej koreninovej zmesi piatich korení. Jeho chuť je natoľko špecifická, že sa len ťažko dá porovnať s chuťou iného korenia. V Číne podľa neho dokonca stanovili výraz ma ako slovo ktoré najvernejšie opisuje vlastnosť korenia Si čchuan. Chuť ma sa opisuje ako pálivá, ale zároveň iná ako pálivosť papriky či čierneho korenia (ktorú označujú slovom la)- je to pálivosť elektrizujúca a v naozaj pikantnej sečuánskej kuchyni je kombinácia chutí ma-la charakteristická pre množstvo jedál z mäsa i zeleniny. Famózna kačka na korení Si čchuan je len jedným z najznámejších receptov, ktorý necháva vyniknúť jedinečnú kombináciu chutí ma-la. Pre využitie v kuchyni sa tobolky najskôr musia zbaviť čiernych semien a dokonale vysušiť. Melú sa tradičnými mlynčekmi na korenie až tesne pred použitím, kedy sa zmiešajú s presne definovaným množstvom soli. Keďže ker korenia Si čchuan pochádza z vyšších polôh sečuánskych hôr dobre znáša aj klimatické podmienky južných oblastí Slovenska a na slnečnom stanovisku sa už za pár rokov odmení naozaj bohatou úrodou. Tradičná čínska medicína využíva aj listy tohto korenia, ktoré po rozmädlení vydávajú krásnu jemne citrusovú vôňu.