Goji ,Čierny princ, [K-④]
V tých najdrsnejších podmienkach, vysoko v horách Tibetu na skalnatom a piesočnatom podklade, v polopúštnom teréne náhorných plošín rastú kríky ktoré rodia čierne goji bobule. Čím je čierne goji také zaujímavé? Určite ste už počuli o klasických červených bobuliach goji ktoré sa zberajú z kustovnice čínskej. Čierne goji je však novinka s ktorou sa len tak ľahko nestretnete. Množstvo karotenoidov prospešných pre zdravie je v malých čiernych plodoch čierneho goji doplnené o 18 aminokyselín, 13 rôznych vitamínov, minerálov, mikroprvkov a iných nutričných zlúčenín. Medzi najhodnotnejšie z nich, ktoré však v klasických červených goji nenájdete patria takzvané OPC. OPC je skratka pre zlúčeniny nazývané procyanidíny ktoré sú jednými z najefektívnejších vo vode rozpustných, prírodných vychytávačov voľných radikálov aké sú vede známe. Čierne goji obsahuje týchto látok omnoho viac ako iné prírodné zdroje, viac ako čučoriedky, či iné tmavé plody. Procyanidíny pôsobia týmto proti starnutiu na bunkovej úrovni, čo má závažné pozitívne dôsledky pre celý organizmus. Medzi najvýznamnejšie vlastnosti čiernych goji patrí aj:
Obsah silných antioxidantov ktoré udržujú bunky tela mladé, energické a predlžujú ich život, zabraňujú tvorbe vrások, znižujú LDL cholesterol, napomáhajú chudnutiu, podporujú cirkuláciu krvi, zpevňujú krvné kapiláry a zvyšujú elasticitu ciev čím spomaľujú proces aterosklerózy. Podporujú funkciu pečene a obličiek, normalizujú tlak krvi, podporujú funkciu imunitného systému a zabezpečujú prevenciu kardiovaskulárnych ochorení. Uplatňujú sa aj pri úprave menštruačných problémov a krvácaní ďasien na čo ich po stáročia používa aj tradičná čínska medicína. Po vhodení do vody sfarbia plody aj v malom množstve vodu najskôr na modro, neskôr na tmavofialovo. Práve tmavé farbivá sú tvorené OPC. Pri pestovaní iste oceníte aj nenáročnosť týchto krov. Potrebujú len silnú drenáž a plné slnko. Kvitnú fialovými kvetmi začiatkom leta, z ktorých sa vyvíjajú drobné guľovité až sploštené bobule, ktoré sa konzumujú čerstvé a dajú sa aj sušiť.