Coffea arabica - Caturra. Rodí už od výšky cca 35 cm!, [K-④]
Káva je jednou z najvýznamnejších plodín a celkom určite jednou z najobľúbenejších pochutín ktoré tropické oblasti poskytujú. Zvyk pitia kávy je starý viac ako tisíc rokov. Hoci sa presne nevie kedy presne ľudia ochutnali po prvý krát tento lahodný nápoj s najväčšou pravdepodobnosťou sa to stalo v Etiópii v provincii Kaffa. Tardujú sa dva príbehy o pôvode kávy. Jeden hovorí o arabskom lekárovi menom Rhazes, ktorý okolo roku 900 n.l. opísal kávu ako liek. Ten druhý, známejší hovorí o etiópsom pastierovi kôz ktorý si všimol že jeho kozy sú po požití červených plodov istého kra mimoriadne čulé. Spomenul teito účinky mníchom z neďalekého kláštora, ktorí začali tieto bobule jesť počas večerných modlitieb a zistili že bobule im dodávajú nevídanú energiu. Po náhodnom spadnutí zrnka káva na okraj ohniska začala sa šíriť sýta lákavá vôňa kávy a tak sa mnísi dostali k samotnému nápoju. Ešte aj dnes v Etiópii rastú viaceré divo rastúce druhy kávovníkov. V 13. Až 14. Storočí sa odtiaľ kávovník dostal do Jemenu, kde sa začal cielene pestovať. Pestovanie kávy bolo až do konca 18. storočia výsadou obyvateľov južnej časti Arabského poloostrova, kde sa stala významným zdrojom príjmov. Už v 15. Storočí sa otvorila v Istanbule v Turecku prvá kaviareň v Európe vôbec. Na rozšírení kávovníka do celého sveta majú najvýznamnejšiu zásluhu Holanďania, ktorí v 17. storočí v tajnosti prepašovali niekoľko semien z Jemenu a mladé rastlinky ktoré z nich vyrástli začali pestovať vo svojich zámorských kolóniách v Indii a v Indonézii. V roku 1714 si francúzsky panovník Ľudovít XIV. , ktorý bol vášnivým konzumentom kávy nechal priviezť jednu malú rastlinku priamo z Jávy. Tento ker, ktorý zasadili v zámockej oranžérii sa stal pramatkou všetkých kávovníkov ktoré sa teraz pestujú v Strednej a Južnej Amerike. Po svojom mecenášovi dostala táto odroda názov Bourbon. Medzičasom sa z tohto kultivaru vyšľachtilo množstvo nových a ešte úrodnejších foriem, jednou z nich je aj Bourbon, ktorý má plody žlté, na rozdiel od červených plodov pôvodného kávovníka. Táto odroda označovaná aj ako „Yellow Bourbon“ sa s obľubou pestuje najmä na ostrovoch v Karibiku, v Kolumbii, Venezuele a Brazílii. Konáriky sú v čase kvitnutia kvetmi doslova obsypané, a z každého kvetu sa vyvíja plod, preto tento kávovník patrí medzi najúrodnejšie a najvýnosnejšie kultivary kávy. Tieto vlastnosti si zachováva aj pri pestovaní v bytových podmienkach. Nie je zriedkavosťou, že už 4 až 5 rokom môžete z dobre vyvinutého kríka obrať pol kila až kilo vlastnej kávy. Proces spracovania plodov je jednoduchý. Z bobúľ sa vylúpu jednotlivé kávové zrná, zbavia sa mechanicky zvyškov dužiny a nechajú sa usušiť. Po usušení sa káva praží, priemyselne v špeciálnych pražiacich strojoch. Doma sa dá vlastná čerstvá káva upražiť na panvici jemne potretej olivovým olejom pri 200 až 250 °C počas 8 až 20 minút. Zrná treba neustále kontrolovať aby sa pri procese praženia neprepražili. Po upražení sa káva melie podľa spôsobu použitia na rôzne hrubé častice, ktoré sa používajú pri príprave espressa, zalievanej kávy, mokka, latté, frappé, capucina a iných voňavých kávových lahôdok.
Kávovník vyžaduje pri pestovaní polotienisté stanovisko, najlepšie sa mu darí vo vzdialenosti asi pol metra až meter od okna orientovaného na juh, juhovýchod alebo juhozápad, kde dosahuje najvyššiu úrodnosť. Bude však rásť aj v miestnostiach orientovaných na sever, plodov však bude o niečo menej. Kávovník vysádzame do kyslej pôdnej zmesi založenej na báze rašeliny, ale s prídavkom živín. Zalievame bohato, ale rastlina by nemala vo vode permanentne stáť. Kvitnúť začína táto odroda už od výšky asi 70 centimetrov.
Odroda Caturra sa pestuje najčastejšie na Havajských ostrovoch a patrí medzi veľmi úrodné kultivary kávy. Jej prednosťou je že nedorastá do vysokých rozmerov - len cca 1 až 1,2 metra a rodiť začína veľmi skoro - už od výšky asi 35 cm.