Cezmína Yaupon. [K-④]
Preslávený čierny nápoj severoamerických Irokézov sa okrem iných rastlín pripravoval práve z drobných listov tejto dekoratívnej cezmíny. Cezmína Yaupon je blízko príbuzná juhoamerickému Yerba Maté pretože podobne ako Maté obsahuje vo svojich listoch povzbudivý kofeín/mateín, theobromín ale aj teofylín. Hoci dnes patrí medzi takmer zabudnuté druhy, v minulosti bolo pitie Yauponu veľmi rozšírené vo veľkých indiánskych sídlach ako Cahokia dávno pred príchodom Európanov do Severnej Ameriky. Yaupon sa pil vo veľkých množstvách na prečistenie, zostrenie zmyslov a posilnenie organizmu. Yaupon obsahuje v listoch množstvo cenných zlúčenín ktoré tlmia hlad, znižujú chuť do jedla (tým podporujú aj štíhlu líniu) pôsobia povzbudivo a dodávajú energiu. Práve preto v posledných rokoch zažíva v USA Yaupon svoje znovuzrodenie a pokusne sa zakladajú plantáže ktoré produkujú tento delikátny nápoj. Samotné spracovanie listov je veľmi podobné tomu aké sa požíva aj pri Maté a výsledkom je lahodný nápoj príjemnej chuti ktorú producenti niekedy ešte zintenzívňujú pridávaním natívnych aromatických bylín. Cezmína Yaupon je veľmi dekoratívna a zároveň nenáročná na pestovanie, darí sa na priamom slnku alebo v polotieni na balkóne alebo terase. Zimujeme ju v chladnej miestnosti kde ale nemrzne podobne ako muškáty alebo oleandre. Listy sa oberajú v závere augusta až septembri kedy obsahujú najvyššiu koncentráciu účinných látok.