Škoricovník cejlónsky cv. Andasibé

NOVINKA
veľkosť:
K9, K10 (10 a viac cm
Výrobca: INEX Plant
Kód: 26221
Dostupnosť: info na vyžiadanie
66.67 bez DPH
80.00 ks
Sledovať produkt Pridať do obľúbených Zdielať

Cejlónsky alebo tzv. pravý škoricovník je mimoriadne cenné korenie ktoré získalo obľubu odkedy sa po prvýkrát dostalo zo svojej domoviny – horúcich a vlhkých pralesov Cejlónu do Európy. Tento druh škoricovníka poskytuje najkvalitnejšiu a zároveň najvoňavejšiu škoricu. Od škorice čínskej (kassie) a indonézskej sa líši nielen vôňou ale aj vzhľadom. Zatiaľ čo čínska škorica býva hrubšia a pri sušení sa stáča do trubičiek tá cejlónska je oveľa tenšia a pri sušení sa stáča oveľa viac až do niekoľko vrstvových tyčiniek. Jej farba je tiež o niečo svetlejšia ako farba čínskej či indonézskej škorice. Tento druh hoci je najvoňavejší a najkvalitnejší je však aj na pestovanie náročnejší ako iné druhy, preto sa prakticky vo väčšom pestuje len v dvoch oblastiach – vo svojej domovine na Cejlóne a tiež na Madagaskare v oblasti vlhkých pobrežných pralesov, kde ho po prvý krát vysadili obchodníci s korením ktorí chceli získať vyššiu produkciu pre uspokojenie závratne rýchlo rastúceho dopytu po tomto voňavom korení. Z oblasti Andasibé na Madagaskare pochádza aj selektovaný kultivar škorice s vysokým obsahom voňavých silíc v kôre a listoch ktorý sa tam komerčne pestuje. Škorica okrem svojej prenikavej vône v poslednom období zaujala aj svojimi medicínskymi kvalitami – pri striedmej pravidelnej konzumácii totiž dokáže priaznivo regulovať hladinu cukru v krvi a pôsobí tým proti rozvoju diabetu druhého typu. Škoricovník cejlónsky podobne ako aj iné druhy vyžaduje pri pestovaní celoročne teplo a vlhší vzduch preto sa jeho umiestnenie jednoznačne viaže na slnečné miesto v izbe pri okne, neznáša ani letnenie vonku kde jemné veľké listy môže ľahko popáliť silné slnko. V kuchyni sa dajú použiť aj suché listy ktoré podobne ako kôra obsahujú vysoké množstvo mimoriadne aromatických silíc a olejov.