Moruša biela
Tento prastarý úžitkový strom má pôvod v severnej Číne, kde sa pestuje už tisícročia nielen ako úžitková, ale aj liečivá a okrasná rastlina. Práve moruša biela stojí za zrodom jednej z najslávnejších obchodných ciest – hodvábnej cesty. Jej listy totiž slúžia ako potrava pre priadku morušovú z ktorej zámotkov sa vyrába ten najjemnejší hodváb. Pre záhradníkov je to však významný ovocný strom. Jeho veľké plody výrazne sladkej chuti sú vhodné nielen na priamy konzum, ale aj na sušenie a spracovanie. Vynikajúce sú nielen džemy z moruše , ale morušové plody sa aj sušia a v Číne ich využívajú ako fytoterapeutikum proti predčasnému šediveniu vlasov na detoxikáciu krvi, liečbu diabetu a zápchy. Konzumácia plodov znižuje hladinu škodlivých tukov v krvi, preto sú veľmi prospešným ovocím pre všetkých ktorí sa nezdravo stravujú. Okrem plodov je liečivá aj kôra a listy. Niekoľko zlúčenín z kôry je veľmi pozoruhodných aj pre dnešných vedcov kvôli ich antibakteriálnym účinkom, tonizujúcemu a antistresovému účinku. Jedna zo zlúčenín sa využíva pri syntéze liekov na niektoré typy leukémie. Najnovšie zistenia dokazujú účinky extraktov z listov bielej moruše ako séra proti jedu nebezpečného indického hada Vretenice retiazkovej. Moruša biela je však aj rýchlo rastúci a dekoratívny strom ktorý oživí každú slnečnú záhradu na vidieku i v meste.