Moruša čierna ,Trnavská,
Najžiadanejší kultivar moruše čiernej, ktorý bol popísaný zo stromov zberaných v okolí Trnavy. Vyznačuje sa veľkými (3 až 5 cm), čiernymi plodmi, ktoré obsahujú až 8% sacharidov. Moruše sa už pred tisícročiami pestovali vo východnej Číne najmä ako ovocné dreviny, ale aj ako potrava pre priadku morušovú – drobného motýľa, z ktorého kukiel sa dodnes získava pravý hodváb. Priadka však obľubuje najmä príbuzný druh – morušu bielu. Plody moruše sú nielen lahodným ovocím ale najmä bohatou zásobárňou rozličných antioxidantov, ktoré sú spojené s tmavými farbivami- antokyánmi. Najnovšie vedecké štúdie dokazujú množstvo antioxidačnej zlúčeniny resveratrolu, na ktorý sú bohaté najmä plody tmavých druhov a odrôd moruší. Z thoto pohľadu by si práve moruša čierna „Trnavská“ zaslúžila väčšie rozšírenie v našich záhradách nielen ako dekoratívny a úžitkový strom, ale ako ovocie ktoré môže organizmus výrazne chrániť pred dopadom rôznych civilizačných ochorení (je známe, že napríklad resveratrol chráni organizmus pred negatívnymi vplyvmi vysokotukovej diéty). Na pestovanie je tento strom nenáročný, darí sa mu na teplých a slnečných miestach, preferuje výživnú a hlbokú pôdu. Po výsadbe rastliny aspoň mesiac výdatnejšie zalievame.