Vanilka Tahitská
Vanilka patrí právom medzi najdrahšie korenia na svete pretože sa nielen pomerne zložito pestuje ale náročná je aj na spracovanie a pozberovú úpravu. Okrem pravej vanilky však vo veľmi malom množstve na trh prichádzajú aj vzácnejšie korenia, medzi ktoré patrí Tahitská vanilka. Tá vznikla pred niekoľkými storočiami krížením pravej vanilky s vanilkou pompónovou v oblasti Tichomoria kde sa aj najčastejšie pestuje. Od pravej vanilky sa odlišuje farbou a tvarom kvetu, o niečo užšími listami ale najmä hrubými plodmi ktoré po fermentácii vydávajú okrem vanilkovej veľmi jemnú a príjemnú ovocnú vôňu. Práve kvôli nej je tento druh vanilky na svetových trhoch cenený oveľa vyššie ako pravá vanilka. Celosvetová produkcia je však veľmi nízka a ceny sú preto vysoké. Najprístupnejšie plantáže tohto druhu sa nachádzajú v indonézskej časti ostrova Papua – Nová Guinea odkiaľ sa občas exportuje do Európy. Pestovaním sa tahitská vanilka nelíši od vanilky pravej, vyhovuje jej celoročne vlhko, teplo, polotieň a opora okolo ktorej sa môže ovíjať.
![Jucará (Južné Acaí), [K-④]](/images_upd/products/thumbs/9/bv4qchf8rxwt.jpg)
![Eugenia uniflora - Pitanga, Surinamská čerešňa](/images_upd/products/thumbs/5/wmt69eoiqhvz.webp)
![Curcuma longa - Kurkuma](/images_upd/products/thumbs/1/hrgpmwuvlq60.webp)
![Ďumbier (Zingiber officinale). [K-④]](/images_upd/products/thumbs/0/ajicyxt803vu.webp)
![Klerodendrum wallichove, [K-④]](/images_upd/products/thumbs/2/b205fcl9n17m.webp)
![Vanilka pravá - panašovaná](/images_upd/products/thumbs/8/4kqhn976usz2.webp)