Ďumbier (Zingiber officinale). [K-④]
Jedným z najznámejších, ale aj najvyužívanejších korení na svete, ktoré majú navyše silné liečivé účinky je práve ďumbier. Táto aromatická subtropická bylina pochádza z Indie a z Juhovýchodnej Ázie, kde sa pestovala od nepamäti pre hrubé, voňavé podzemky s ostrou korenistou chuťou. Mladé podzemky sa využívajú nielen čerstvé ako korenie, ale sa aj nakladajú do octu, oleja alebo sherry pričom sa týmto spôsobom získava výborná príchuť do jedál. Z podzemkov sa tiež varí liečivý ďumbierový čaj, do ktorého sa často pridáva med a citrón a ktorý je naozaj vynikajúci pri akomkoľvek prechladnutí. Ďumbier je nepostrádateľným korením pri pečení zázvorníkov, medovníkov ale aj pri varení ďumbierového piva. Podzemky ďumbieru sa dajú nakladať aj do cukru a jedia sa ako vynikajúci a zároveň zdravý dezert. Je naozaj veľmi veľa možností ako využiť ďumbier v kuchyni, ale menej známe a pritom naozaj pozoruhodné sú aj jeho liečivé účinky. Najnovšie vedecké štúdie dokazujú že ďumbier ovplyvňuje ľudské sérotonínové receptory, ktoré majú na starosti mnohé gastrointestinálne funkcie. Práve preto je ďumbier schopný pomôcť v prípade nevoľnosti vyvolanej cestovaním v aute, na lodi a dokonca aj pri nevoľnosti vzniknutej po aplikovaní chemoterapie. Nové výsledky naznačujú, že ďumbier je prospešný pri artritických bolestiach, chudokrvnosti a tiež vraj dokáže redukovať hladinu HDL cholesterolu. Jedna štúdia dokázala, že práve ďumbier znižuje zápalové markery v hrubom čreve napr. PGE2 a týmto spôsobom môže znižovať riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. Jedna zložka z ďumbiera – zingerón dokonca zabíja enterotoxickú formu baktérie Escherichia coli a zastavuje tak hnačku vyvolanú práve týmto nepríjemným patogénom. Prospešných vlastností ďumbiera je naozaj veľa. Pritom samotná rastlina sa pestuje veľmi jednoducho. Na jar začína z hrubých podzemkov vyháňať nadzemná časť rastliny zložená zo stoniek ktoré nesú lesklé kožovité aromatické listy. Práve vtedy ďumbier bohato zalievame a od jari až do jesene pravidelne prihnojujeme, aby boli prírastky čo najväčšie. Ďumbieru sa najlepšie darí na slnečnom mieste v širokej a plytkej miske. Na jeseň rastlina zaťahuje, a práve vtedy zberáme hrubé podzemky, ktoré môžeme využiť na konzum.