Kari stromček - pravé indické Karí. [K-④]
Počuli ste niekedy o pravom indickom karí korení? Pod týmto názvom sa v Európe predáva ťažko definovateľná pomletá zmes korení od Kurkumy cez čierne korenie mletú zeleninu až po soľ, s pravým indickým karí však nemá nič spoločné a v originálnej indickej kuchyni sa nikdy pred príchodom Angličanov do Indie nepoužívala. Karí (Curry) je v skutočnosti list menšieho tropického stromčeka ktorý sa vyskytuje od Cejlónu až do strednej Indie a má jemnú, ťažko definovateľnú vôňu a chuť. Vo veľkom sa používa práve v miestnej kuchyni na ochutenie ryže, polievok, omáčok, prípravu čatní a dezertov. Na tento účel sa však dá použiť výhradne v čerstvom stave, už aj sušením stráca podstatnú časť svojej vône a chuti. Práve preto sa s pravým karí mimo trópov nestretnete a práve to viedlo Angličanov k vytvoreniu náhradnej zmesi ktorej dali názov nedosiahnuteľného pravého Karí.