Eugenia candolleana - Cambui
Dažďový prales v juhovýchodnej Brazílii v okolí miest Rio de Janeiro a Sao Paolo je priam pokladnicou v Európe neznámych ovocných druhov, ktoré okrem Brazílie nikde inde na trhu nenájdete. Či je to populárna Jaboticaba , Cabeludinha, Ibarapiroca – viaceré kry tohto skvostného ovocia patria do čeľade myrtovitých. Výnimkou nie je ani Cambuí. Drobné čierne plody rastú na nižších kríkoch s úhľadnými pretiahnuto- kopijovitými lesklými listami. Cambuí je vzácne aj vo svojej domovine a pestuje sa pomerne zriedka. Napriek tomu je okrem vynikajúcej chuti toto ovocie zdrojom mnohých vitamínov a hlavne antokyánov – tmavého farbiva ktoré je silným antioxidantom a veda ho velebí pre jeho nenahraditeľné vlastnosti prospešné pre zdravie. Cambuí dorastá nanajvýš do 3 metrov pri pestovaní však ostáva podstatne nižšie. O pestovaní tohto vzácneho ovocia v našich podmienkach sa nevie nič, predpokladáme však že sa nebude líšiť od nárokov príbuzných druhov z rovnakej oblasti.