Virgínske kaki
Obľúbené ovocie severoamerických indiánov spoznali prví kolonisti ktorí prenikli do lesov východného pobrežia budúcich USA veľmi rýchlo. Drobné, ale sladké a veľmi chutné ovocie s jemnou, akoby rumovou príchuťou totiž mnohým z nich zachránilo život pred smrťou z vyhladovania v neznámom kraji. V tom čase sa virgínske kaki ešte nepestovalo, ale zberalo sa v miestnych hlbokých lesoch. V súčasnosti existujú výberové kultivary so selektovanými plodmi vynikajúcej akosti. Virgínske kaki je nielen najmrazuvzdornejším spomedzi všetkých kaki (literatúra uvádza mrazuodolnosť až do – 28 °C) ale jeho plody sú často omnoho chutnejšie ako veľké plody jeho ázijských príbuzných ktoré sa pestujú často v stredomorí. Podobne ako ony sa dajú sušiť, spracúvať na cukrovinky, džem ale najlepšie sú predsa len na priamy konzum. Rastlina je aj veľmi vhodným podpníkom pre veľkoplodé kultivary hybridných, amerických i ázijských kaki, ktorým dodáva svoju výnimočnú odolnosť voči mrazom v zimnom období.