Polievkový strom. [K-④]
Nemusíte byť ani fanúšikom východoázijskej kuchyne ani priaznivcom orientálnej medicíny na to aby vás tento strom zaujal na prvý pohľad. Jeho názov vystihuje len jednu možnosť, pre ktorú sa ho oplatí pestovať. Málokedy totiž zelenina dorastá do veľkých rozmerov, to však neplatí pre tento strom. Úhľadné, perovito zložené listy, ktoré sa vyvíjajú od neskorej jari majú najskôr výrazné purpurové zafarbenie, ktoré s nástupom leta prechádza do odtieňov tmavozelenej. Listy majú výraznú vôňu „maggi“ alebo polievkového korenia a ich chuť je zmesou tohto korenia kombinovaného s chuťou pažítky. Listy sú mimoriadne obľúbené najmä v Číne, kde sa používajú nielen čerstvé do šalátov, ale najmä pri príprave jedál – polievok, omáčok ako príloha k mäsu, vynikajúce sú na ochutenie praženice s vajíčkami. A nielen to! Zatiaľ čo mladé listy sa zúžitkujú ako zelenina, staršie listy sú základom pre prípravu chutného aromatického bylinného čaju. Listy sú navyše nutrične veľmi bohaté – až 10% zloženia totiž tvoria bielkoviny, ktoré sú hodnotnou zložkou ľudskej stravy. Polievkový strom navyše patrí medzi významné čínske liečivé rastliny – listy a mladé výhonky majú silnú antioxidačnú schopnosť využívanú v prevencii civilizačných ochorení, popisované sú aj ich analgetické (bolesť tíšiace) aj antidiabetické účinky. Priaznivci zdravého životného štýlu iste ocenia ich výrazné detoxikačné účinky, pre ktoré sú mimoriadne vhodné ako jarná očista tela. Polievkovému stromu sa u nás darí v teplejších polohách Slovenska, kde teploty v zime neklesajú príliš pod – 20°C. Mladé rastliny do asi 3 rokov chránime v oblasti kmienika protimrazovou textíliou, zhruba od 3 rokov sú podstatne odolnejšie a zimu prečkajú aj bez zimnej ochrany. Staršie stromy dorastajú aj do výšky 10 metrov a kvitnú bielymi silne voňavými kvetmi na začiatku leta.