Jambolan. [K-④]
Veľmi populárne ovocie vo viacerých krajinách Juhovýchodnej Ázie od Indie a Nepálu až po Malajziu a Indonéziu. Tento strom, ktorý v domovine dorastá aj do výšky 30 metrov je vzdialeným príbuzným koreninového klinčekovca. Jambolan sa však nepestuje pre voňavé kvetné puky, ale pre chutné asi 4 cm veľké, podlhovasté, v období zrelosti až tmavočierne plody. Tieto plody majú sladkokyslú, príjemne ovocnú chuť a v domovine sa často predávajú na trhoch. Jambolan je však aj významná liečivá rastlina. Viaceré štúdie dokázali, že výťažok zo semien jambolanu dokáže účinne znižovať hladinu cukru v krvi, využíva sa teda úspešne na kontrolu diabetu. Známa je aj schopnosť semien znižovať tlak krvi. Kožovité lesklé listy sa zas používajú na úpravu tráviacich ťažkostí a hnačiek, ktoré sa v trópoch vyskytnú pomerne často. V kultúre je jambolan úhľadný a pravidelne rastúci stromček, ktorý vyžaduje celoročne teplé podmienky a umiestnenie na slnečnom stanovisku. V takých podmienkach je po 5 až 6 rokoch schopný aj zarodiť. Napriek tomu je to v našich podmienkach zriedkavá rastlina špecializovaných zbierok.