,Mandan, SASKATOON Čučoriedka sladká do - 40°C, [K-④]
Muchovník (Amelanchier alnifolia cusickii) nazývaný aj Saskatoon čučoriedka alebo aljašská čučoriedka či po slovensky muchovník je ovocný ker ktorý sa vyskytuje najmä v severnej časti Amerického kontinentu od severu USA cez Kanadu až po Aljašku. Názov pochádza z indiánskeho slova miskisaskatoon, ktorým indiáni v Kanade označovali tento ker a z jeho názvu je odvodený aj názov mesta Saskatoon v štáte Saskatchewan v Kanade, okolo ktorého sa ker prirodzene v minulosti vyskytoval. Dorastá do výšky až 2 metre a je veľmi odolný voči nízkym teplotám. V oblastiach pôvodného výskytu v zime teploty bežne klesajú až k -40°C a darí sa mu teda aj tam, kde iné ovocné kríky zmrznú. Je samoopelivý, pri pestovaní v záhrade bude dobre rodiť aj jeden ker, z ktorého môžete obrať aj 8 až 15 kg plodov. Tie sa podobajú na prvý pohľad na veľkoplodé čučoriedky ale na rozdiel od nich nie sú také kyslé a majú veľmi príjemnú sladkú chuť. Nádherný je ker najmä na jar, kedy bohato kvitne množstvom bielych voňavých kvetov, ktoré lákajú k prvému zberu nektáru včely zo širokého okolia. Sú naozaj odolné voči neskorým mrazom, ktoré sa v domácom prostredí kra bežne vyskytujú aj v júni. Plody muchovníka dozrievajú veľmi skoro, už v prvej polovici júna a obsahujú 8 až 12 % cukru, pektíny, vitamín C, B 12 ale najmä množstvo tmavých antokyánových farbív, ktoré pôsobia ako významné antioxidanty, ktoré chránia bunky v organizme pred útokmi voľných kyslíkových radikálov a tým spomaľujú starnutie a bránia vzniku civilizačných chorôb. Obsahom antokyánov môže saskatoon čučoriedka smelo konkurovať niektorým tropickým antioxidantom ako napr. populárnemu Acaí. Z plodov sa dá lisovať chutná tmavá šťava, ktorá v kombinácii so šťavou z plodov rakytníka poskytne mimoriadne zdravý základ pre prípravu rôznych miešaných nápojov s vysokým obsahom vitamínov a antioxidantov. Plody sú prvotriednym ovocím nielen na priamy konzum ale aj na prípravu zaváranín, vynikajúca je aj bublanina s čučoriedkami saskatoon a z plodov sa tiež dá variť chutný džem. Saskatoon čučoriedka je navyše veľmi dekoratívna aj na jeseň, pretože listy sa vyfarbujú najskôr do zlatista a neskôr až do oranžova, takže aj v jesennom období vykúzli v záhrade zaujímavú paletu farieb.