Taliansky citrónovník ,Amalfský,
Popis rastliny :
Presný pôvod citrónov je nejasný, ale predpokladá sa že sa rozšírili zo severovýchodnej Indie. Do Európy ich priniesli pravdepodobne arabskí kupci, a už od roku 1000 sa objavujú na južnej Sicílii a od roku 1150 v južnom Španielsku. Citróny patria medzi kyseloplodé citrusy, ktoré sa využívajú v kuchyni pri dochucovaní jedál, čajov a príprave najrôznejších cukroviniek. Neoceniteľné sú aj pre kozmetický a farmaceutický priemysel. Citrónom sa darí aj v chladnejších oblastiach ako pomarančom a grapefruitom, ale neznášajú mráz a kvety plody poškodzuje aj teplota – 1 až -2 °C. Citrónovníky kvitnú na rozdiel od iných citrusov priebežne po celý rok a tak sa na jednej rastline môžeme stretnúť s kvetmi aj s plodmi súčasne. Aj tak sa však kvitnutie sústreďuje do dvoch hlavných období – na skorú jar a na obdobie od augusta do septembra.
Citrónovník ,Amalfský, patrí medzi najkvalitnejšie citróny. Pochádza z Talianska, z pobrežnej oblasti okolo dediny Amalfi kde sa pestuje po stáročia na strmých svahoch na bohatej vulkanickej pôde. Z vynikajúcich amalfských citrónov sa zužitkuje úplne všetko, povestná je napríklad vychýrená zmrzlina alebo preslávený likér limoncello ktorý sa vyrába práve z plodov tejto odrody