Elettaria cardamomum - Kardamón
Kardamón sa často označuje titulom tretieho najdrahšieho korenia na svete (po šafráne a vanilke) a jeho vysoká cena odráža predovšetkým žiadanosť tohto príjemne voňajúceho korenia. Najviac kardamónu sa spotrebuje v arabských krajinách, kde sa dováža z krajiny pôvodu – Indie a Cejlónu. Arabská káva s kardamónom patrí neodmysliteľne k povestnej arabskej pohostinnosti. Nie všetok kardamón sa však spotrebuje do kávy. Toto korenie je veľmi dôležitou zložkou kuchyne – či už arabskej, orientálnej ale aj indickej. Zmesi korení napodobujúce pravé karí, čatní, pilav, to je len niekoľko receptov ktoré využívajú práve kardamón. Semená kardamónu sa do kávy alebo jedla melú tesne pre ich pridaním, aby si zachovali čo najvýraznejšiu arómu a chuť. Samotná rastlina kardamónu má sviežozelené listy ktoré intenzívne korenisto voňajú (nádych škorice), a vôňa sa z nich uvoľnuje už pri jemnom pohladení. Rastline sa darí v celoročne teplej miestnosti, má rada bohatšiu zálievku hlavne v letných mesiacoch a umiestnenie v polotieni.