Porovnanie Graviola štiav
Dobre urobené je vždy lepšie ako dobre povedané, alebo viete za akú šťavu z gravioly vlastne platíte?
K týmto riadkom nás motivovalo viacero našich spokojných zákazníkov od ktorých sme si pýtali spätnú väzbu na užívanie 100% šťavy z Gravioly s dužinou. Zhodne tvrdili, že chuť tohoto produktu je príjemná a zároveň opisovali svoje skúsenosti s niečím čo pomenujeme v tomto článku ,,bežnou Graviola šťavou,,. Bežná Graviola šťava vraj bola úplne iná a vraj vôbec nechutila ako nejaké ovocie. Spočiatku sme tomu nevenovali veľmi pozornosť, po rozsiahlej reklamnej kampani na internete aj v predajniach so zdravou výživou sme sa však rozhodli senzoricky i vizuálne otestovať ,,bežnú Graviola šťavu,, a výsledkom sme boli naozaj prekvapení. Žiaľ, ako to už na Slovensku býva – nemilo. Bežná Graviola šťava Vás totiž určite na prvý pohľad osloví priaznivejšou cenou i bombastickou reklamou sľubujúcou 100% prírodný pôvod a 100% obsah šťavy plodu. Natešený zákazník ocení isto aj zobrazenie plodu gravioly na etikete, veď málokto z nás mal možnosť navštíviť horúce tropické oblasti kde tento čudesný strom taký prospešný pre ľudské zdravie rastie. Nadšenie nás však veľmi rýchlo opustilo po otvorení 500 ml fľaše. Komu sa v trópoch niekedy naozaj podarilo ochutnať plod gravioly dosvedčí, že jesť zrelý veľký plod je iste veľmi príjemný zážitok. Jemná chuť broskyňovo- banánového pudingu, ako sa často v literatúre opisuje len veľmi povrchne vystihuje reálnu lahodnú chuť tohto ovocia. Pokiaľ si graviolu sami vypestujete, čo sa podarilo viackrát aj nám, privedie vás v poraste iných tropických stromov ku graviole intenzívna vôňa zrelého ovocia. Zaujímavosťou zrelého plodu je aj to, že má konzistenciu detskej výživy, je veľmi mäkký, rozpadavý, zato bez viditeľného uvoľnenia tekutej šťavy. Farba plodu je smotanovo – krémová a v Brazílii mixujú graviolu práve preto často s mliekom s ktorým sa farebne ale aj chuťovo zaujímavo dopĺňa. Práve preto sme boli po otvorení ,,bežnej Graviola šťavy,, šokovaní hnedo-zeleno-čiernou kvapalinou tekutej konzistencie, bez reálneho základu alebo hoc i len náznaku farby a chuti čerstvého plodu gravioly. Neblahá predtucha sa len potvrdila po ochutnaní tejto tekutiny, v ktorej by gurmán rozoznal tóny sušenej žihľavy pomiešanej s prekvaseným jablčným džúsom zriedeným v pomere 1 :100. Tí skúsenejší by v tekutine isto rozoznali chuť ovocia noni, ktoré (hoc zdravé) položí na lopatky aj skúseného konzumenta durianov alebo tvrdého chlapíka ktorý chrúme štipľavú Naga Jolokiu ako hrášok. Smelá hláška že šťava neobsahuje pridaný cukor ani konzervanty nič nemení na fakte, že bez cukrov je tento výrobok naozaj nevábnej chuti a tekutine takéhoto zloženia sa iste nepotešia ani baktérie a plesne, pretože v nej nie je jednoducho čo konzervovať. Keď si však uvedomíme, pre koho je vlastne graviola šťava určená, výsledok tejto ochutnávky bude ešte smutnejší. Veď posúďte podľa foto sami.
Po tomto teste nám nezostáva skonštatovať nič iné len to, že Dobre urobené je vždy lepšie ako dobre povedané. Graviola šťava 100% s dužinou ktorú ponúkame zákazníkom my zachováva nielen prirodzenú farbu, ale aj hustejšiu konzistenciu ovocia gravioly. Keďže čerstvý plod veľmi rýchlo podlieha skaze a pokiaľ sa ho aj podarí doviezť býva oberaný väčšinou nezrelý, je KVALITNÁ šťava z gravioly asi jedinou možnosťou ako sa k tomuto ovociu vôbec dostať. Spracovanie ovocia dovážaného z diaľok nebýva jednoduché, a firiem, ktoré sa venujú spracovaniu takého produktu je v Európe len málo. Oveľa jednoduchšia je práca s lyofilizovaným (mrazom vysušeným) ovocím, ktoré sa po vhodnom zmiešaní s vodou javí ako ovocná šťava. Takýto produkt ale nielenže nezachováva, ale skôr potláča prirodzené vlastnosti čerstvého ovocia, čo sa následne prejaví v senzorických vlastnostiach štiav, ktoré sa z takýchto práškov rekonštituujú. Samozrejme je výroba takýchto štiav aj oveľa lacnejšia, čo potom pri dobrom marketingu zláka viac zákazníkov ku kúpe takejto šťavy. Ak sa teda budete najbližšie rozhodovať o fľaši Graviola šťavy 100% pouvažujte, prečo by ste mali platiť za vodu, keď si môžete dopriať viac ovocia...