Yerba maté - Ilex paraguariensis

Výrobca INEX plant
Dostupnosť pre rok 2017 nedostupné
Cena na vyžiadanie

Ak ste si do objednávky vložili aj túto rastlinu , upozorňujeme že Vašu objednávku budeme môcť vybaviť až po termíne ( Apríl ) 15.04. Ak nechcete takú dobu čakať , odporúčame vám vytvoriť si dve nezávislé objednávky.

Mimoriadne obľúbený povzbudivý nápoj z Južnej Ameriky sa už od predkolumbovských čias vyrába z listov a výhonkov Cezmíny paraguajskej. Zvyk pitia maté pochádza z oblasti indiánskeho kmeňa Guaraní, ktorých jazykom sa hovorí v Južnej Brazílii, v Argentíne a Paraguaji. Yerba maté má nielen svojskú chuť, ktorá sa výrazne líši od iných populárnych čajov, ale najmä vynikajúce liečivé a zdravie upevňujúce účinky. Listy maté totiž obsahujú množstvo cenných zlúčenín, ktoré sa nielen zúčastňujú procesov trávenia, ale pôsobia vďaka obsahu kofeínu povzbudivo, podporujú metabolizmus a tým stimulujú odbúravanie tukových vrstiev. Navyše aromatické zlúčeniny ktoré sú prítomné v listoch navodzujú pocit sýtosti a preto organizmus nepociťuje hlad. Čaj maté sa preto najmä v poslednom období stal hitom rozličných redukčných diét, kedy výrazne napomáha znižovaniu hmotnosti. Množstvo vitamínov a minerálnych látok, ktoré sú prítomné v listoch dodáva organizmu ochranu pred voľnými radikálmi ktoré pôsobia na bunkové membrány deštruktívne. Preto je tento nápoj často vyzdvihovaný ako prevencia pred rozličnými druhmi nádorových ochorení. Svojou schopnosťou odbúravať tukové vrstvy a redukovať zásoby viscerálneho tuku v organizme znižuje a pribrzďuje proces aterosklerózy ktorá je podstatou viacerých kardiovaskulárnych ochorení končiacich smrťou. Pravidelní konzumenti čaju maté mali dokázateľne nižší výskyt mozgových príhod a infarktov ako nezdravo sa stravujúca európska populácia.

            Maté získava svoju typickú chuť v procese spracovania. Na čaj sa oberajú celé konáriky ktoré sa rýchlo pretiahnu cez otvorené ohnisko, čo im dodá chrakteristickú „dymovú“ príchuť. Tým sa inaktivujú enzýmy ktoré by ďalej degradovali cenné látky ktoré listy obsahujú. Potom sa listy sušia v špeciálnych sušiarňach, drvia sa a nakoniec vyzrievajú dlhé obdobie v boxoch. Proces vyzrievania je veľmi dôležitý pre finálnu chuť čaju. Maté sa konzumuje často z tradičných zdobených nádobiek z tekvičky (kalebasa)  cez striebornú tyčinku so sitkom  (bombilla). Kalebasy s bombillou sú vlastne malé umelecké dielo a existuje obrovské množstvo rôzne umelecky spracovaných typov kalebás na maté.

            Maté, alebo cezmína paraguajská sa pestuje jednoduchšie ako klasický čajovník, nie je náročná na pôdne podmienky, dorastá do väčších rozmerov a je produktívnejšia. Problémom pri pestovaní maté boli najmä veľmi slabo klíčivé semená, ktoré vyžadujú stratifikáciu na to aby vôbec vyklíčili. V domácnosti sa darí Yerba maté na slnečnom alebo polotienistom mieste, v lete najlepšie vonku na balkóne a terase, pri pravidelnej zálievke. Prezimuje pri teplote okolo 10°C na čo najsvetlejšom mieste. Rastie rýchlo a už po dvoch alebo troch rokoch vytvára stromčeky ktoré sa dajú pravidelne oberať na čaj.

            Maté sa pije klasicky horúci z kalebasy, ale aj ako ľadovo studené a veľmi osviežujúce tereré, kde sa do základného výluhu z maté pridávajú kúsky ovocia alebo rôzne aromatické bylinky. Tereré s citrónovou alebo pepermintovou príchuťou je v oblasti pestovania mimoriadne obľúbené a pripravuje sa pridaním lístkov citrónovej alebo pepermintovej lípie. Čaj môžeme osladiť aj niekoľkými lístkami Stévie cukrovej tak, ako to robili už pred stáročiami indiáni z kmeňa Guaraní. Maté sa vyrába aj z iných druhov juhoamerických cezmín (je ich celkovo asi 10), preto sa môžeme stretnúť v praxi s množstvom druhov a variácií jednak maté a aj tereré. Najkvalitnejšie maté sa pestuje v argentínskej provincii Misiones.  

Vaše meno:


Váš e-mail:   


Váš telefón:   


Správa:   


Opíšte bezpečnostný kód:   
nový kód