Vanilka

Cena 12.00
Cena bez DPH 10.00
DPH 20.00 %
Výrobca INEX plant
Dostupnosť pre rok 2017 vypredané

Vanilka pochádza z Nového sveta – konkrétne z horúcich vlhkých pralesov Strednej Ameriky. Do Európy sa dostala pri španielskych objavných výpravách, kde bola pravdepodobne jedným z prvých korení s ktorými sa v Amerike Krištof Kolumbus stretol. Vanilka sa už od dávna používala na aromatizovanie čokolády, ktorú popíjali len najvyšší mayskí a neskôr aj aztécki vládcovia. Indiánska čokoláda však bola diametrálne vzdialená tomu, čo pod týmto názvom poznáme a konzumujeme dnes. Spenený, našľahaný nápoj sa pripravoval z pomletých, upražených a rozdrvených kakaových bôbov, kukuričnej múky a dochucoval sa nielen jemnou vanilkou ale často aj štipľavým chilli. Kvôli krvavo červenému zafarbeniu musela správna čokoláda Mayov a Aztékov obsahovať orellín (Bixa orellana), pričom takto pripravená mala vysokú hodnotu aj ako obeta bohom. Aztékovia hlavne v neskoršom období dosladzovali čokoládu prírodným medom. Vanilka sa po konkviste Mexika dostala aj do Európy ako jedno z najdrahších a najvzácnejších korení. Nielen pretože vanilka je orchidea a rastie pomerne pomaly, ale hlavne preto, že v španielskych a francúzskych kolóniách kde sa neskôr začala pestovať potrebovala na rozdiel od svojej domoviny umelé opeľovanie aby bola schopná vytvoriť plody. Dnes sa najkvalitnejšia vanilka pestuje na Madagaskare a na ostrove Réunion, vyváža sa však aj z jej pôvodnej vlasti – z Mexika a Guatemaly. Okrem pravej vanilky existujú ešte dva vzácne druhy korenia – tahitská vanilka (Vanilla tahitensis) s veľmi zaujímavou vanilkovo ovocnou vôňou a vanilka pompónová (Vanilla pompona) s medovo vanilkovou vôňou. Oba druhy sú však veľmi vzácne a pre korenie sa vo väčšom množstve nepestujú. Vanilku ako pravú terestrickú orchideu môžeme síce pestovať v ľahkom substráte na báze rašeliny, oveľa lepšie však rastie v originálnom epifytickom substráte v ktorom sa pestujú iné orchidey. Takúto zmes si môžeme pripraviť doma, alebo kúpiť už hotovú namiešanú. Rastlinu pestujeme v celoročne teplej miestnosti (minimálne 18 °C) na veľmi svetlom mieste ale nie na priamom slnku, ktoré môže hlavne v lete dužinaté a mäkké listy popáliť, preto radšej volíme pritienenie inou vyššou rastlinou. Vanilka tiež potrebuje oporu okolo ktorej sa ovíja. Na to aby sme na rastline dopestovali vlastné vanilkové plody musíme kvety ručne opeľovať. Kvitnú až staršie a bujne rastúce rastliny.

Vaše meno:


Váš e-mail:   


Váš telefón:   


Správa:   


Opíšte bezpečnostný kód:   
nový kód