Stevia rebaudiana (Kolekcia 3 kusov) K9 - cca 30 cm

Cena 8.25
Cena bez DPH 6.88
DPH 20.00 %
Výrobca INEX plant
Dostupnosť dostupná od mája 2017

Ak ste si do objednávky vložili aj túto rastlinu , upozorňujeme že Vašu objednávku budeme môcť vybaviť až po termíne ( Apríl ) 15.04. Ak nechcete takú dobu čakať , odporúčame vám vytvoriť si dve nezávislé objednávky.

Nie je to až tak dávno, čo sa aj na Slovensku objavila táto zaujímavá subtropická bylinka. V súčasnosti je priam nepostrádateľná pre množstvo diabetických pacientov, ktorí si nemôžu sladiť stravu bežným cukrom. Jedinečnou vlastnosťou stévie sladkej je totiž obsah glykozidu – steviozidu ktorý je až 300 krát sladší ako klasický cukor – sacharóza. Stéviu používali už dávno pred objavením Ameriky indiánske kmene Guaraníov v oblasti Paraguaja, Uruguaja a južnej Brazílie, odkiaľ stévia pochádza. Drobné lístky po usušení a rozdrvení majú intenzívnu sladkú chuť, ktorou si môžete osladiť nielen nápoje a jedlá, ale šikovné gazdinky dokážu lístky stévií využiť aj pri zaváraní ako náhradu klasického cukru. Steviozid v lístkoch nie je cukor, preto v sebe neviaže žiadne prebytočné kalórie a to zasa ocenia všetci obézni ľudia, ktorí potrebujú schudnúť a vyhýbajú sa nadmernému príjmu cukru. Aj oni si dnes môžu dopriať sladký čaj, zákusok či zaváraninu bez rizika že priberú. Na rozdiel od syntetických sladidiel je steviozid zlúčenina, ktorú pripravila sama príroda a po stáročia preverili juhoamerickí indiáni, preto so sebou neprináša riziko toxického efektu syntetických zlúčenín vyvíjaných potravinárskym priemyslom posledných desaťročí. Ostatne, to pochopili už aj viaceré firmy v Japonsku, jednej z najvyspelejších priemyselných krajín a začali stéviu intenzívne pestovať a využívať. Práve preto v Japonsku nápoje ako Coca cola sú sladené steviozidom zo stévie. Stéviu si teraz veľmi jednoducho môžete vypestovať aj vy. Darí sa jej na priamom slnku v priepustnej pôde a pri primeranej závlahe. V takých podmienkach bohato rastie a kvitne, a sladké lístky sa dajú oberať viackrát do roka. Lístky sa po obratí sušia a drvia na sladivý prášok, prípadne sa z nich macerovaním vo vode dá pripraviť sladivý roztok. Prezimuje na chladnom mieste v dormantnom stave.

Vaše meno:


Váš e-mail:   


Váš telefón:   


Správa:   


Opíšte bezpečnostný kód:   
nový kód