Naposledy zobrazené

Zmena zasielania živých rastlín Jarná sezóna 2018  :  Milí zákazníci.  Dovolujeme si vás informovať že momentálne dodanie živých rastlín môže trvať 2 až 3 týždne od objednania.  Rastlinka je živý a krehký "tovar" preto sa musí precízne zabaliť !

Treba mať na pamäti že Internetové obchody s elektronikou alebo parfémami nepracujú so živým tovarom a preto je možné takýto tovar obdržať v krátkom čase ako ste zvyknutí . 

Momentálne zasielame už len rastliny v kvetináčoch , ktoré sa dajú vysádzať celoročne ! 

 

 

Ostropestrec mariánsky - plod

Cena 1.80
Cena bez DPH 1.50
Dostupnosť na sklade
KS

Ostropestrec, ľudovo nazývaný aj mariánsky bodliak je celkom výnimočná liečivá rastlina, ktorá má pôvod v skalnatých oblastiach juhovýchodného Anglicka odkiaľ sa dostala v stredoveku pomerne rýchlo aj do kláštorných záhrad. V súčasnosti je ostropestrec rozšírený ako jedno až dvojročná rastlina takmer po celom svete. Významnou látkou, ktorú obsahujú semená tohto veľkého bodliaka je práve silymarín. Samotný silymarín je komplex rozličných zlúčenín polyfenolového charakteru ktoré zahŕňajú okrem iného silybín A a B, izosilybín A a B, izosilychristín a silydianín. Spoločnou charakteristikou silymarínového komplexu je jeho silná ochrana pečeňových buniek – hepatocytov, zneškodňovanie voľných radikálov a následná stabilizácia bunkových membrán pečeňových buniek. Silymarín je preto veľmi užitočný pri poškodení pečene, zlých hepatálnych testoch, či už sú spôsobené toxínmi z potravy a prostredia alebo vírusovými infekciami. Viaceré vedecké štúdie potvrdili význam ostropestreca pri ochrane voči poškodeniu pečene alkoholom, infekciou vírusom hepatitídy B a dokonca aj C. Sila silymarínu sa využíva aj pri závažných otravách, ktoré postihujú pečeň, napríklad pri otravách ťažkými kovmi a jedovatými hubami (muchotrávka zelená). Najnovšie štúdie dokumentujú efekt tejto zlúčeniny pri ochrane pečeňových buniek pred toxickým efektom chemoterapie u pacientov s rozličnými nádorovými ochoreniami. Užitočná je však celá rastlina. Listy a korene sa dajú po sparení konzumovať ako chutný šalát, kvetné lôžka po zbavení ostňov plnohodnotne nahradia artičoky a bielené puky pripomínajú chuťou jemné puky čakanky.


Opíšte bezpečnostný kód:   
nový kód