Nové korenie

Aromatické korenie!
veľkosť:
K3l (60 a viac cm) stromček v nádobe
Kód: 211191
Dostupnosť: vypredané
41.67 bez DPH
50.00 ks
Sledovať produkt Pridať do obľúbených Zdielať

V čase keď Kolumbus počas svojich výprav po Karibiku pristál pri brehoch Jamajky ešte nikto netušil aký poklad tento ostrov ukrýva. Španieli pri kolonizácii Ameriky hľadali nielen zlato, ale rovnako si cenili aj korenia, ktorými ako bolo známe India oplývala v nevídanom množstve. V presvedčení že doplával do Indie hľadal preto preslávený objaviteľ bobule čierneho korenia, ktoré by mu priniesli slávu a uznanie. Miesto toho mu domorodci priniesli nejaké zelené drobné bobule ktoré krásne voňali a vynikali ostrou ale veľmi zaujímavou chuťou. Kolumbovi nebolo treba viac, nazval novo objavené korenie Jamaiským čiernym korením a tak sa toto nové korenie dostalo po prvýkrát na Španielsky dvor. Až neskôr kolonizátori zistili, že to čo objavili je jedno z najvoňavejších korení vôbec a že sa smelo vyrovná nielen čiernemu koreniu chuťou, ale zastúpi aj klinčeky a škoricu vôňou. V jeho aróme poznať dokonca aj chuť muškátového orecha. Preto toto korenie dostalo názov všekorenie (anglicky allspice) a tento názov mu už ostal, najmä v období, keď neskôr prešla Jamaika pod anglickú správu. Toto výnimočné korenie je jedným z mála, ktoré pochádza z Nového sveta. Okrem neho sa vysokej spotrebe v kuchyni teší z amerických korení už len vanilka. Nové korenie je botanicky príbuzné klinčekovcu, s ktorým zdieľa aj hlavné obsahové látky, ktorým vďačí za jedinečnú vôňu – eugenol a methyleugenol. Podľa ich obsahu sa dajú ľahko rozlíšiť dva chemotypy – jamajský a mexický chemotyp. Práve ten jamajský je najviac cenený, lebo plody a listy tohto stromu obsahujú až 90% eugenolu, ktorý spôsobuje prenikavú vôňu nového korenia ale aj klinčekov. Tento strom rastie aj v Mexiku, Guatemale a Hondurase, korenie z týchto stromov je však menej voňavé a na trhu nie je také cenené ako to z Jamajky. Strom nového korenia dorastá v domovine až do výšky 10 metrov a má podlhovasté, kožovité, lesklé listy ktoré po rozmädlení intenzívne voňajú. Rastlina je dvojdomá, to znamená že pre produkciu korenia sa pestujú len samičie stromy, ku ktorým sa vysádzajú samčie v malom množstve pre dobré opelenie. Drobné, asi pol centimetre veľké bobule sa zberajú ešte pred obdobím zrelosti a následne sa sušia a expedujú. V domovine sa častejšie používajú listy, ktoré majú rovnaký obsah aromatických látok ako bobule. Nové korenie má široké využitie v kuchyni pri príprave mäsa, polievok, marinád, ale aj sladkých múčnikov pudingov a zaváranín. V receptoch nahradí klinčeky, škoricu, čierne korenie i muškátový orech. Menej známe sú jeho liečivé účinky. Na Jamajke oddávna používali Nové korenie na liečbu prechladnutí, zápalov hrdla ale aj tráviacich ťažkostí a bolestí svalov. Odvar z listov ako sa potvrdilo v najnovších prieskumoch tiež pomáha znížiť tlak krvi. Známy je aj jeho účinok na utíšenie bolesti zubov. Eugenol, ktorý okrem dezinfekcie zabezpečuje aj znecitlivenie postihnutého zuba je totiž hlavnou zložkou Nového korenia. Nové korenie okrem podpory trávenia vykazuje aj silné antioxidačné schopnosti a ochranu pred pôsobením voľných radikálov vďaka obsahu quercetínu a kyseliny gallovej. Protizápalové a antioxidačné účinky sa spájajú do protinádorových účinkov Nového korenia tak ako to potvrdzujú aj najnovšie štúdie. Preto by pri konzumácii nezdravých, mastných a údených jedál nemalo toto korenie na stole nikdy chýbať. Nové korenie je zdraviu prospešnou odpoveďou prírody na naše nezdravé stravovacie návyky a ochorenia ktoré z nich vyplývajú. Hoci je pestovanie stromčeka Nového korenia v domácnosti novinkou, tejto rastline sa môže v byte znamenite dariť, pokiaľ ju umiestnime do slnečnej a celoročne teplej izby. Po ruke tak budeme mať zdroj mimoriadne voňavých, koreninových listov a neskôr aj bobúľ nielen pre kuchyňu, ale rastlina sa stane aj skutočnou zelenou lekárničkou, ktorá bude vždy nablízku.