Naposledy zobrazené

Zmena zasielania živých rastlín Jesenná sezóna 2018  :  Milí zákazníci.  Dovolujeme si vás informovať že momentálne dodanie živých rastlín môže trvať cca 2 týždeň od objednania.  Rastlinka je živý a krehký "tovar" preto sa musí precízne zabaliť !  Rastliny balime a odosielame v ten ist deň .

Treba mať na pamäti že Internetové obchody s elektronikou alebo parfémami nepracujú so živým tovarom a preto je možné takýto tovar obdržať v krátkom čase ako ste zvyknutí . 

ŽIVÉ RASTLINY ZASIELAME AJ V ZIMNOM OBDOBÍ !

 

 

Kurkuma - 100% šťava z podzemku

Cena 18.90
Dostupnosť: na sklade
Cena bez DPH: 15.75
Kód produktu: P61120
Výrobca: INEX Plant
KS

Kurkuma sa považuje za jedno z najzdravších korení na Zemi. Ayurvédski liečitelia v Indii kurkumu využívali po stáročia, ale medicína v Európe začala až v poslednom období venovať zvýšenú pozornosť zdraviu prospešným účinkom kurkumových podzemkov. Kurkuma a jej hlavná účinná zložka kurkumín sa dostáva do popredia ako fytoterapeutikum rôznych závažných civilizačných ochorení ako sú alergie, nádorové ochorenia, Alzheimerove ochorenie, zmeny pamäte, ulcerózna kolitída, Crohnova choroba a kardiovaskulárne ochorenia.

Pri terapii alergénnych ochorení sa využíva schopnosť kurkumínu inhibovať uvoľnovanie histamínu ako mediátora alergií z mastocytov. Pretože práve histamín zhoršuje priebeh rôznych ekzémov, je kurkuma veľmi vhodným doplnkom výživy pre ľudí trpiacich ekzémami. Histamín tiež podporuje zápaly a kontrakcie hladkého svalstva pri pacientoch trpiacich ochoreniami horných dýchacích ciest a astmou. Kurkuma zoslabuje alergické reakcie a môže priniesť úľavu aj u pacientov ktorí trpia sezónnymi alergickými rinitídami.

Ayurvédski liečitelia dobre poznali blahodárny vplyv kurkumy na rôzne kožné ochorenia, medzi ktoré patrí aj akné a psoriáza. Prvotné výskumy ukazujú, že pravidelná konzumácia kurkumy alebo extraktov z nej prináša úžitok aj pri týchto problematicky riešiteľných stavoch kože.

Štúdia z roku 2004 na zvieracom modeli dokázala predĺženie života až o 12% pri pokusných zvieratách, čo sa pripisuje silným antioxidačným účinkom kurkumínu. Tie potvrdzuje ako kľúčové pri omladzovaní buniek na bazálnej úrovni iná štúdia v prostredí in vitro z roku 2011.

Azda najznámejšie a najzaujímavejšie sú však účinky kurkumy pri úľave pacientom ktorí trpia zápalmi a artritídou. Za protizápalový a anti artritický účinok kurkumy sú zodpovedné 3 kurkuminoidy tak ako to dokázala štúdia z roku 2006. Preto je vhodné pri týchto ochoreniach zaradiť konzumáciu malého množstva kurkumovej šťavy ráno na lačný žalúdok.

Keďže dlhodobé zápalové procesy v organizme sú často úzko prepojené s onkogenézou a rakovinotvornými procesmi nie je divu že viaceré štúdie na zvieracích modeloch dokazujú viaceré antikarcinogénne pôsobenia kurkumínu a jeho derivátov. Mechanizmus pôsobenia kurkumínu v tomto prípade sa opisuje ako schopnosť identifikácie nebezpečných prekarcinogénnych buniek a navodenie ich programovaného zničenia – apoptózy. Ďalšou cestou je schopnosť kurkumínového komplexu zlúčenín inhibovať účinky nitrózamínu (efekt konzumácie dusičnanov) a aflatoxínov (z plesní) dvoch najčastejších procesov, ktoré sú spájané so vznikom a progresiou nádorov v organizme.

Kurkuma zároveň prospieva srdcu –pretože sú známe štúdie ktoré potvrdzujú pozitívny vplyv kurkumínu na hypertrofiu (zväčšenie) ľavej srdcovej komory, ktorú dokáže inhibovať a po dlhšej konzumácii dokonca zmenšovať.

Kurkuma má silný účinok na zastavenie rastu a potlačenie kolonizácie stien žalúdka patogénom Helicobacter pylori, ktorý je zodpovedný za vznik a rozvoj žalúdočných vredov. Spomedzi 25 testovaných rastlín práve kurkuma preukázala najsilnejšie účinky.

Pozoruhodná je tiež štúdia z roku 2006, ktorá dokazuje efektivitu kurkumínu v prevencii vzniku a rozvoja ulceróznej kolitídy – zápalového ochorenia hrubého čreva (IBD), ktoré patrí k mimoriadne závažných civilizačným ochoreniam a je spájané aj s komplexom ďalších črevných problémov ako je Crohnova choroba.

Zaujímavý je nakoniec aj fakt, že kurkumín svojou antioxidačnou schpnosťou môže potláčať vznik a vývin Alzheimerovej choroby, pretože inhibuje tvorbu B amyloidných plakov charakteristických pre toto ochorenie. Nezanedbateľný je aj oveľa nižší výskyt tejto choroby v populácii južnej Indie, kde pravidelne konzumujú jedlá ktoré obsahujú vyššie množstvo kurkumínu tak ako to bolo popisované v štúdii z novembra 2006.

100% šťava z podzemkov kurkumy obsahuje 4 až 8 % kurkumínu