Hubová bylinka

Výrobca: INEX plant
Kód: 2831
Dostupnosť: dočasne vypredané
7.42 bez DPH
8.90 ks
Sledovať produkt Pridať do obľúbených Zdielať

Skutočný hit medzi bytovými rastlinami využiteľnými v kuchyni. Listy tejto byliny majú prenikavú arómu čerstvých šampiňónov. Hubová bylinka pochádza z horských oblastí Papuy-Novej Guinei, kde ju oddávna používali pri príprave jedla nielen domorodé kmene ale neskôr aj európski misionári. Domorodci nazývajú bylinku aj menami Moku, Tani alebo Aimbe a používajú ju pri varení rovnako ako čerstvé huby. Až v poslednom čase ale vedci zistili aká je hubová bylinka nesmierne prospešná. Lesklé listy tejto rastliny sú totiž mimoriadne bohaté na chlorofyl, ktorý je neoceniteľný v ľudskom organizme pri tvorbe a čistení krvi. Navyše obsahujú až 3% proteínov, oveľa viac ako je obsah proteínov skutočných šampiňónoch a pritom ich energetická hodnota je len 33 kalórií na 100 gramov čerstvých listov. Azda najpozoruhodnejší je pri hubovej bylinke vysoký obsah využiteľného vápnika – až 272 mg na 100 gramov čerstvých listov, čo z nich robí mimoriadne hodnotnú potravinu, pretože obsah vápnika je omnoho vyšší ako pri iných plodinách. Porovnateľné množstvo mandlí obsahuje napríklad len 236 mg vápnika a sóje len 226 mg vápnika pri nepomerne vyššej kalorickej hodnote. Preto ju ocenia aj dámy ktoré držia redukčnú diétu. Rastlina je tiež hodnotným zdrojom vitamínu C, beta karoténu, železa a aj niektorých iných vitamínov a minerálov. Listy hubovej bylinky ocenia najmä ľudia ktorí trpia kandidózou alebo aj alergiami na huby a ktorí si nemôžu dopriať jedlá z húb, pretože majú výraznú hubovú arómu a sú bezpečné. Ako teda listy tejto výnimočnej bylinky využiť? Jednoducho: Pri varení omáčok (zahrievaním sa jemná aróma húb ešte zvýrazňuje), ale kvôli obsahu vitamínov sú vynikajúce najmä bez zahrievania v šalátoch, sendvičoch, obložených bagetách a dressingoch. Všade tam dodajú nielen výraznú hubovú arómu, ale aj nesmierne cenný obsah vitamínov a minerálov prospešných pre zdravie . Hubová bylinka je subtropická až tropická rastlina, ktorej sa najlepšie darí na okennom parapete či už na slnku alebo v polotieni a pri bohatej zálievke. V takýchto podmienkach môže ostať aj v zimnom období, kedy sa jej snažíme zabezpečiť čo najvyšší prísun priameho svetla.