Gynostema pentaphyllum – Jao Gulan (päťlistý ženšen)

Výrobca: INEX plant
Kód: 01811
Dostupnosť: dočasne vypredané
Sledovať produkt Pridať do obľúbených Zdielať

Ak ste si do objednávky vložili aj túto rastlinu , upozorňujeme že Vašu objednávku budeme môcť vybaviť až po termíne ( Apríl ) 15.04. Ak nechcete takú dobu čakať , odporúčame vám vytvoriť si dve nezávislé objednávky.

Táto drobná liana s dužinatými stonkami a lístkami je hitom poslednej sezóny v Európe a označuje sa aj ako bylina nesmrteľnosti alebo ako thajský žen šen či jednoducho Jaogulan. Čím je jaogulan taký výnimočný? Bylina patrí do čeľade Cucurbitaceae – tekvicovité, a charakterom rastu sa od tekvíc či uhoriek príliš nelíši. Pochádza z horských oblastí trópov juhovýchodnej Ázie – z Thajska, južnej Číny, Vietnamu, ale pestuje sa aj v Japonsku, južnej Kórei a v iných krajinách kde sú na pestovanie vyhovujúce podmienky. Čínsky liekopis eviduje jaogulan už po stáročia ako rastlinu s výnimočným adaptogénnym a posiľujúcim účinkom, rastlinu, ktorá prináša ľuďom zdravie a vitalitu. V južnej Číne, v provinciách kde jaogulan rastie je neobvykle vysoký výskyt dlhovekosti, ktorá sa pripisuje výnimočným účinkom tejto byliny. Jaogulan sa teší pozornosti vedeckej komunity už dlhšiu dobu a tak sa prišlo na to, že rastlina obsahuje saponínové zlúčeniny, tzv. gypenozidy, účinky ktorých sú veľmi podobné účinkom známejších ginsenozidov z kórejského ženšenu (Panax ginseng). Týchto zaujímavých zložiek sa pritom v jaogulane vyskytuje viac ako 80. Potvrdený bol asj silný antioxidačný účinok rastliny, odvar z nej dokáže vychytávať nebezpečné radikály, ktoré porušujú bunkové membrány a okrem procesu starnutia sa zúčastňujú vzniku a rozvoja civilizačných chorôb ako rakoviny, kardiovaskulárnych ochorení prípadne diabetu. Jaogulan si môžete dnes ľahko vypestovať aj doma za oknom či na balkóne. Rastlina vyžaduje výživnú pôdu, dostatok vlahy a oporu po ktorej sa bujne popína. Na čaj sa zberajú jednotlivé lístky, ktoré sa pre dosiahnutie zvláštnej príjemnej chuti čaju musia špecifickým spôsobom fermentovať. Piť sa dá samozrejme aj čaj z nefermentovaných lístkov, jeho chuťové vlastnosti sú však odlišné.